123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo meer dan 4 miljoen klanten! BeCommerce

Beste Webwinkel van België

Nu ook de goedkoopste kantoorbenodigdheden

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Kleurpotloden

Hier bestelt u professionele kleurpotloden van de merken Faber-Castell, Bruynzeel, Stabilo, Staedtler, Derwent en Eberhard Faber. We hebben speciale kleurpotlodensets die geschikt zijn voor volwassenen en kinderen. Bestel vandaag en ga morgen al aan de slag!

1 - 0 van 0

Kleurpotloden

Bestel kleurpotloden van professionele merken met laagsteprijsgarantie!

Kleurpotloden hebben een potloodstift die bestaat uit klei en pigment. Samen zorgen zij voor de juiste kleurafgifte. Rondom de stift zit een beschermend houten omhulsel. Er zijn vijf soorten kleurpotloden te onderscheiden.

Wax kleurpotloden (standaard)

Wax kleurpotloden hebben een potloodstift met een basis van wax. Het voordeel van deze potloden is dat de stift redelijk zacht is. Hierdoor hanteert u het potlood makkelijk. Daarnaast is de kleurafgifte erg goed en vlekken deze potloden minder dan bijvoorbeeld oliepotloden. Het nadeel van wax kleurpotloden is dat de wax zich opbouwt in uw tekening naarmate u meerdere lagen aanbrengt. Er ontstaat een zogeheten waas over de tekening. Sommigen vinden dit juist weer een voordeel, omdat de waas een artistieke twist geeft aan tekeningen.

Oliekleurpotloden

Oliekleurpotloden hebben een relatief harde potloodstift met een basis van olie. Het voordeel van deze potloden is dat u makkelijk meerdere lagen aanbrengt en kleuren ‘blendt’. Er ontstaat dus geen waslaag, zoals bij wax potloden. Daarnaast slijpt u makkelijk een scherpe punt dankzij de harde stift. Het nadeel van oliepotloden is dat ze duurder zijn dan andere potloodsoorten.

Pastelkleurpotloden

Pastelpotloden hebben een zachte potloodstift met een basis van krijt. Het voordeel van deze potloden is dat u kleuren uit kan vegen. Hierdoor creëert u makkelijk mooie schaduwen in uw tekening. Het nadeel is dat de potloodstift fragiel is en het werken met deze potloden een speciale techniek vereist.

Aquarelpotloden

Deze kleurpotloden hebben een potloodstift met een toegevoegde emulgator. Hierdoor is het kleurpigment van deze potloden wateroplosbaar. Met het aquarelpotlood kan u ‘normaal’ tekenen, maar ook schilderen met behulp van verfpenselen. Het nadeel is dat aquarelpotloden als ‘normaal’ kleurpotlood niet per se de beste zijn. Maar wil u aquarellen schilderen? Dan zijn deze potloden de juiste keuze voor u.

Holbein-kleurpotloden

Holbein-potloden hebben een potloodstift die bestaat uit een mix van bovenstaande potloodsoorten. Zo bevat de stift wax, olie en vetten. Dankzij deze combinatie tekenen de kleurpotloden erg fijn. Ze zijn romig en niet te hard of te zacht. Het nadeel van deze potloden is dat ze duurder zijn dan andere kleurpotloden.

Welke kleurpotloden kiezen?

Voor creatievelingen van alle leeftijden hebben wij kleurpotloden verkrijgbaar. Kiezen is soms best lastig: kleurpotloden voor (kleine) kinderen hebben bijvoorbeeld andere eigenschappen dan kleurpotloden voor volwassenen. Hieronder leggen wij uit waar u op kan letten om de juiste potloden aan te schaffen.

Kleurpotloden voor kinderen

Het is belangrijk dat kleurpotloden voor kinderen dikker zijn en een zachte potloodstift hebben. Dankzij de dikke vorm is het makkelijker om de potloden vast te houden. En door de zachtere stift is de kleurafgifte hoog, zonder dat er druk uitgeoefend hoeft te worden. Bovendien kunnen de potloden tegen een stootje. Hierdoor breekt de stift niet snel als het potlood op de grond valt. Merken als Stabilo en Derwent hebben veel potloden die geschikt zijn voor kinderen.

Kleurpotloden voor volwassenen

Kleurpotloden voor volwassenen horen fijn in de hand te liggen, lang mee te gaan en mooie effecten te geven. De Faber-Castell Polychromos-potloden scoren in deze drie categorieën het hoogst en zijn het populairst onder gevorderde tekenaars. Daarnaast kan u kiezen voor potloden waar een speciale techniek voor vereist is, zoals aquarelpotloden en pastelpotloden. In ons blog ‘Welke kleurpotloden moet ik gebruiken?’ vertellen we u uitgebreid over de verschillende soorten kleurpotloden.

Mogelijk ook interessant voor u

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste kleurpotloden?

Voor volwassenen zijn dat de potloden van Faber-Castell. Het merk biedt kwalitatieve potloden uit professionele lijnen, zoals de Polychromos-serie. Voor kinderen zijn de beste potloden die van Derwent of Stabilo. Zij hebben potloodseries die speciaal ontworpen zijn voor kinderhanden.

Hoe blend ik kleurpotloden?

Er zijn vier methoden:
  1. Blenderpotlood: met dit kleurloze potlood mengt u twee kleuren zonder zichtbare potloodstrepen. Hierdoor ontstaan er mooie kleurovergangen.
  2. Wit kleurpotlood: met een wit potlood blendt u kleuren door over kleurlagen heen te bewegen. Uw tekening wordt egaal, maar ook lichter.
  3. Oplosmiddel: geurloze terpentine is een kleurpotlood-oplosmiddel. Het lost kleurpigmenten op, waardoor er kleurovergangen ontstaan.
  4. Kleurpotlood: aan de hand van het kleurenspectrum maakt u met andere kleurpotloden kleurovergangen. Deze techniek is lastiger en kost meer tijd.

Wat zijn Polychromos-potloden?

Oliekleurpotloden met een gemiddeld harde potloodstift. De potloden hebben een zeer hoge kleur- en pigmentafgifte, waardoor ze goed dekken. Polychromos-potloden zijn de bekendste en populairste oliekleurpotloden.

Hoe worden kleurpotloden gemaakt?

De potloodstift wordt gemaakt door klei te mengen met een pigment (verf in poedervorm). Vervolgens wordt de stift geperst tussen twee houten plankjes. Deze worden aan elkaar gelijmd en in een ronde vorm gesneden tot een potlood.

Welke kleurpotloden voor mandala’s?

Voor het tekenen van mandala’s gebruikt u het beste harde kleurpotloden, zoals de Polychromos-potloden. Voor het inkleuren van mandala’s gebruikt u het beste zachte potloden, zoals pastelpotloden.

Heeft u nog vragen over het bestellen van kleurpotloden? Bekijk dan onze Vraag en antwoord pagina eens. Hier worden veelgestelde vragen beantwoord. Staat uw vraag er niet bij? Dan helpt onze klantendienst u natuurlijk graag even verder.