123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo meer dan 4 miljoen klanten! BeCommerce

Beste Webwinkel van België

Nu ook de goedkoopste kantoorbenodigdheden

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Tafels oefenen

tafels oefenen

Een wiskundeknobbel wordt u niet zomaar. Om goed te kunnen rekenen, is het aanleren van de tafels van vermenigvuldiging en deling van groot belang. Vanaf het tweede leerjaar wordt deze leerstof dan ook aangereikt aan de kinderen. Moeilijk? Niet noodzakelijk. Op deze leeftijd is speels leren de beste manier om iets aan te leren. Er bestaan dan ook heel wat leuke oefeningen om zowel maal- als deeltafels te oefenen.

4 methoden om tafels te oefenen met kinderen

Leer snel en op speelse wijze maaltafels en deeltafels door middel van flashcards, memorykaarten, tafelbingo of gewoon door het gebruik van dobbelstenen.

1. Gebruik flashcards

Tafels van 4, 7, 9 of alle tafels door elkaar? Met onze flashcards noteert u op de ene kant de som (bijvoorbeeld 9 x 3) en op de andere kant het antwoord (27). Gooi de kaartjes door elkaar en trek er random een uit. Op die manier herhaalt u de tafels telkens in een andere volgorde en leert u deze snel.

2. Oefen met memorykaarten

Memoryspelletjes zijn ideaal voor het leren van de tafels. Maak zelf eigen kaartjes met tafelsommen en de uitkomsten. Het doel is om zoveel mogelijk juiste combinaties van som en antwoord te vinden. Door dit spelelement leert uw kind met u of met klasgenoten de tafels op een speelse manier kennen. Voor elke tafel hebben we een memoryspel met tafels voor u gemaakt. Klik op de button van de juiste tafel om deze te downloaden en te printen.
 
Tafel van 1 Tafel van 2 Tafel van 3
Tafel van 4 Tafel van 5 Tafel van 6
Tafel van 7 Tafel van 8 Tafel van 9
Tafel van 10 Tafel van 11 Tafel van 12
De spelregels zijn als volgt. Leg alle kaartjes omgedraaid op tafel. Bepaal welke speler begint. Deze draait twee kaartjes naar keuze om. Hierbij heeft u volgende mogelijkheden:
  • Er verschijnt een tafelsom en een correcte uitkomst? Dan mag de speler de kaartjes houden. De speler mag nu nogmaals twee kaartjes omdraaien.
  • Er verschijnen twee tafelsommen? De speler draait de kaartjes weer om. De beurt is voorbij.
  • Er verschijnt een tafelsom en een verkeerde uitkomst? De speler draait de kaartjes weer om. De beurt is voorbij.
  • Er verschijnen twee uitkomsten? De speler draait de kaartjes weer om. De beurt is voorbij.
Als alle kaartjes op zijn, dan is het spel voorbij. Wie de meeste kaartjes heeft, wint! Bepaal zelf hoeveel tafels u in het spel wil gebruiken.

Te moeilijk? Maak een aparte stapel met de uitkomsten en een met de sommen. Elke speler trekt dan een kaartje uit beide stapels.

3. Speel tafelbingo

Een ander spel dat goed gebruikt kan worden om tafels te leren, is bingo. Hiervoor maakt u zelf een bingobord met bijbehorende bingokaarten. Op zich is het natuurlijk al een leuke bezigheid om met uw kind te knutselen (of print onze voorbeelden van een bingobord en bingokaarten). Voor tafelbingo heeft u ook pionnen en een dobbelsteen nodig, bijvoorbeeld uit een ander gezelschapsspel. Tafelbingo gaat als volgt:
  • Verdeel de bingokaarten onder de spelers.
  • Bepaal wie er mag beginnen. Dit kan de jongste speler zijn, maar ook de speler die het hoogste aantal ogen gooit met de dobbelsteen.
  • De speler die begint, gooit met de dobbelsteen en verzet zijn pion volgens het aantal gegooide ogen.
  • Het vakje waarop de pion terechtkomt, bevat een tafelsom. De speler lost deze op en kijkt vervolgens of het juiste antwoord op zijn bingokaart staat. Indien dit het geval is, kruist hij dit vakje aan. Nu is het de beurt aan de volgende speler.
  • De speler die als eerste zijn bingokaart vol heeft, wint het spel!
Tip: Om het tafelbingospel herbruikbaar te maken, kan u de kaarten en het bingobord lamineren met een lamineerapparaat. Gebruik dan whiteboardmarkers om de bingokaarten af te kruisen en een wisser om de kruisjes weer weg te vegen.

4. Oefen met dobbelstenen

Tot slot kunnen de tafels ook geoefend worden met dobbelstenen. Gooi twee dobbelstenen. Het aantal gegooide ogen telt u niet op maar vermenigvuldigt u. Zo eenvoudig kan het zijn! Ook zo herhaalt uw kind allerlei tafelsommen in verschillende volgordes, waardoor het leren niet saai wordt en voldoende afwisselend is.

Tafels oefenen: tips voor ouders

Voor ouders die hun kind willen helpen met tafels leren, hebben we nog een aantal praktische tips:
  • Vraag aan de leraar welke tafel in de les aan bod komt en oefen deze ook thuis.
  • Oefen elke dag kort de tafels met uw kind (bijvoorbeeld gedurende 5 minuten). Het is beter om regelmatig kort te oefenen, dan om één keer lang te oefenen. Hiervoor hebben kinderen meestal niet genoeg concentratie. Lees ons artikel over het verbeteren van de concentratie als u hier meer over wil weten.
  • Betrek de tafels in het dagelijkse leven, zoals tijdens het boodschappen doen. Vraag uw kind in de winkel bijvoorbeeld hoe duur het is als u vier pakken koffie van drie euro wil kopen. Of hoeveel briefjes van vijf euro u nodig heeft om de boodschappen van twintig euro af te rekenen.
  • Time hoe snel uw kind de verschillende tafels kan opzeggen. Schrijf de tijden en het aantal fouten op. Op die manier volgt u niet alleen de voortgang van het leren, maar krijgt uw kind onbewust ook een extra stimulans om het de volgende keer sneller of met minder fouten te doen.

Veelgestelde vragen

Vanaf welk leerjaar worden de tafels aangeleerd?

Vanaf het tweede leerjaar. Eerst komen de tafels van 2, 10 en 5 aan de beurt en dan de rest. De bedoeling is om in het tweede leerjaar alle maaltafels en deeltafels te automatiseren. Dagelijkse oefening is hierbij een must.

Bestaan er ook apps om tafels te oefenen?

Er zijn inderdaad diverse apps op de markt, waarbij kinderen tafels kunnen oefenen via een quiz, memoryspel of meerkeuzevragen. Laat uw kind echter vooral ‘offline’ oefenen, bijvoorbeeld door de tafels en de antwoorden op te schrijven. Op die manier wordt het geheugen van uw kind beter gestimuleerd. Online is uw kind bovendien sneller afgeleid.

Wat is een tafeldiploma?

Een tafeldiploma bestaat uit een aantal rekenvragen die kinderen foutloos en binnen een bepaalde tijdslimiet moeten oplossen. Er bestaat een klein en groot diploma. Het kleine diploma telt minder vragen dan het grote diploma.

Wil u meer weten over onderwerpen die met educatie en onderwijs te maken hebben? Bekijk dan ook onderstaande artikelen: