123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo meer dan 4 miljoen klanten! BeCommerce

Beste Webwinkel van België

Nu ook de goedkoopste kantoorbenodigdheden

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Woordjes leren

woordjes-leren

In dit artikel delen we de beste manieren om doeltreffend woordjes te leren. Het leren van een nieuwe taal is immers een enorm boeiende opgave, maar er komen ook uitdagingen bij kijken. Nieuwe woordenschat leren is er één van: zonder woorden immers geen taal! Heeft u een belangrijke toets of examen, wil u graag beter communiceren met die buitenlandse klant of bereidt u uw zomervakantie voor door het leren van de lokale taal? Met onze tips wordt het leren van nieuwe woorden makkelijker en leuker dan ooit!

De beste manieren om woorden te leren

Er bestaan heel wat tips en tricks om snel en makkelijk woorden te leren. Hieronder leggen we de meest effectieve technieken uit om woorden te memoriseren.

1. Gebruik de flashcard methode

Flashcards zijn kaartjes die aan beide kanten leeg zijn. Op de ene kant van de steekkaarten noteert u het woord dat u wil leren, op de andere kant de vertaling. Voorzie ook drie bakjes waar u respectievelijk de cijfers 1, 3 en 5 op noteert.

Hoe gaat u te werk?

Leg alle geheugenkaarten in het eerste bakje en neem een voor een de kaarten uit bakje 1 en oefen de vertaling. Als u de vertaling nog niet goed kent, legt u de geheugenkaart terug onderaan de stapel. Lukt het wel? Leg het kaartje dan in bakje nummer 3. De flashcards in bakje 1 oefent u elke dag opnieuw, de kaarten in bakje 3 om de drie dagen en de flashcards in bakje 5 om de vijf dagen. Kent u de systeemkaarten uit bakje 3 ook al goed? Dan mogen ze naar bakje nummer 5. De flashcards die u nog niet goed onder de knie hebt, legt u terug in het eerste bakje. Hoe kan u nu een systeemkaart uitspelen? Dat gebeurt wanneer u een flashcard in bakje 5 na vijf dagen nog steeds kent. Op deze manier worden de woordjes makkelijk opgeslagen in uw langetermijngeheugen. 
 
Tip: heeft u een voorkeur voor de visuele leerstijl? Gebruik dan flashcards met verschillende kleuren of teken er met kleurpotloden een tekening bij die u met het woord associeert.

2. Wees creatief met labels

Een andere tip is het gebruik van labels. Gebruik labels om voorwerpen, meubels en etenswaren doorheen uw woning te labelen in de vreemde taal. Zo bent u al goed op weg om uw woordenschat uit te breiden: van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat komt u in aanraking met de vreemde taal. Van een taalbad gesproken! Bovendien kan u ook uw huisgenoten betrekken: laat ze u bijvoorbeeld vragen of u wat ‘aqua’ kan inschenken. De labels print u makkelijk met behulp van handlabelprinters. De benodigde labels zijn in allerlei kleuren beschikbaar in onze webshop.

3. Spreek de woorden hardop uit

Naast het visuele geheugen, is het ook belangrijk om het auditief geheugen te trainen. Door woorden hardop uit te spreken, onthoudt u ze beter. U leert het woord dan door te lezen en nogmaals doordat u het woord hoort wanneer u het uitspreekt. Eerder muzikaal aangelegd? U kan ook een liedje verzinnen met de woorden die u moet leren. Of gebruik een bekende melodie en maak er een tekst op met de woordjes. Wedden dat de melodie niet meer uit uw hoofd verdwijnt? Uit onderzoek blijkt trouwens dat u woorden beter onthoudt als u ze op verschillende manieren leert. Meer hierover leest u in ons artikel over de Leren Leren-methode.

4. Leg snel verbanden met geheugensteuntjes

Er zijn altijd woorden die u moeilijker kan onthouden dan andere. Om die woorden sneller te memoriseren, kunnen geheugensteuntjes een goede hulp zijn. Zo koppelt u nieuwe informatie aan kennis die al eerder in uw geheugen werd opgeslagen.

Ezelsbruggetje

Een eerste tip is het gebruiken van een ezelsbruggetje. Dat is een eenvoudig hulpmiddel om iets moeilijks te onthouden, zoals de ‘t Kofschip-regel voor werkwoordvervoeging. Maak bijvoorbeeld zinnen van het te leren woord, zoals hieronder gedaan is.
 
Malade = ziek in het Frans
Als je ziek bent, pakt je MA een pil voor je uit de LADE

Keyword methode

Ook handig is de keyword methode: om een nieuw woord in een vreemde taal te leren, gebruikt u een woord in uw eigen taal met een gelijkaardige klank. U creëert hierbij een beeld voor het woord in de andere taal en u verbindt vervolgens het beeld met de betekenis in de vreemde taal. Om het Franse woord voor inkt (encre) te leren, denkt u bijvoorbeeld aan het woord anker en stelt u zich een boot met een anker voor in een zee van inkt.

Geheugenpaleis

Een derde manier is het geheugenpaleis. Deze mnemotechniek is een denkbeeldige ruimte of een denkbeeldig parcours waarin informatie wordt opgeslagen. Deze methode is vooral geschikt voor het onthouden van lijstjes of woorden in een bepaalde volgorde.

5. Oefen woordjes met een app

Niks mis met de old school manieren om woorden te leren, maar u kan het ook ludieker aanpakken. Er bestaan tal van taalapps om woorden te leren, bijvoorbeeld via overhoorlijsten. Woorden die u fout hebt, komen vaker terug. Bovendien kan u niet bij elke app de woorden kiezen die u voor een toets moet leren, waardoor u uw woordenschat nog verder uitbreidt. Een ander voordeel van een app is dat u de woordjes kan oefenen waar en wanneer u maar wil. Daarnaast bestaan er ook taalapps waarbij u kan communiceren met moedertaalsprekers, wat nog steeds de meest efficiënte methode is om een nieuwe taal te leren.

6. Herhalen, herhalen, herhalen

Het klinkt vreemd, maar vergeten is een belangrijk onderdeel van studeren. Woorden die u leert, daarna vergeet en nog eens opnieuw leert, blijven langer hangen. Herhaling is dus cruciaal om de nieuw opgedane kennis te consolideren. Hoe vaker u de nieuwe woorden herhaalt, hoe sterker de verbindingen in uw hersenen en hoe beter u de woordjes dus onthoudt.

Extra tips om snel woorden te leren

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een goede nachtrust, een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging in direct verband staan met de ontwikkeling van de hersenen en het leervermogen. Om nog sneller woorden te leren en deze nog beter te verankeren in het langetermijngeheugen, adviseren wij om met onderstaande tips rekening te houden.

Slaap voldoende

Een nachtje doordoen lijkt soms verleidelijk om een deadline te halen, maar het is in realiteit geen al te best idee. Hersenwetenschappers hebben namelijk ontdekt dat tijdens de diepe slaap (of slow wave sleep) informatie definitief wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen. Voldoende slaapt zorgt ook voor het herstel van hersencellen. De hersenen zullen dus creatiever zijn en sneller functioneren wanneer u genoeg slaapt. Dat zorgt ervoor dat u de geleerde woordjes beter en sneller herinnert.

Eet gezond

Het is algemeen bekend dat een gezonde en evenwichtige voeding cruciaal is voor uw gezondheid. Wist u dat bepaalde voedingsmiddelen de overdracht tussen de hersencellen makkelijker maken en dus de concentratie bevorderen? Het gaat dan vooral om producten met veel vitaminen, mineralen en omega 3-vetzuren. Zet daarom regelmatig vette vis, noten, olijfolie en volkoren producten op tafel.

Beweeg!

Naast een evenwichtig voedingspatroon, is ook lichaamsbeweging cruciaal om uw hersenen in topvorm te houden. Bij voldoende beweging blijven de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de nodige zuurstof. Het zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbindingen tussen de cellen wordt sterker. U hoeft echter niet enorm intens te sporten: neem de trap in plaats van de lift of ga een blokje om met de hond.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het best woordjes leren?

Om zo makkelijk mogelijk woorden uit het hoofd te leren, kan u gebruik maken van verschillende handige technieken, zoals de flashcard-methode, de labelmethode of ezelsbruggetjes… Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden om uw hersenen in topvorm te houden. Lees alles over woordjes leren op de blog van 123inkt.

Hoe snel kan ik een vreemde taal leren?

Hoelang het duurt om een nieuwe taal onder de knie te krijgen, hangt af van de taal die u wil leren en het niveau dat u wil bereiken. In 480 uur kan u zich verstaanbaar maken in een verwante taal zoals Engels of Frans. Wil u graag vloeiend Chinees of Japans spreken, dan moet u rekenen op minstens 720 uur.

Hoe kan ik een taaltoets voorbereiden?

Om u goed voor te bereiden op een toets, is het belangrijk om uw woordenschat voortdurend uit te breiden. Een taal leren is immers een langdurig proces. Een andere goede tip is om kort voor de test al eens een oude toets te maken. Zo test u niet enkel uw kennis, maar raakt u ook al vertrouwd met het type vragen dat u mag verwachten. En niet te vergeten: herhaling is de sleutel tot succes!

Hoe leer ik een taal zonder moeite?

Inzet en motivatie zijn van groot belang als u efficiënt een nieuwe taal wil leren. Overwin ook uw angst om de taal te spreken en oefen zoveel mogelijk. De snelste manier om een taal onder de knie te krijgen, is nog steeds volledige onderdompeling. Indien een taalbad in het buitenland niet tot de mogelijkheden behoort, ga dan op zoek naar een moedertaalspreker met wie u kan oefenen.

Met bovenstaande tips krijgt u nieuwe woorden snel onder de knie én worden ze ook opgeslagen in uw langetermijngeheugen. Heel veel succes!

Meer lezen over leren?