123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo meer dan 4 miljoen klanten!

Beste Webwinkel van België

Nu ook de goedkoopste kantoorbenodigdheden

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!
  • Home
  • 5 verschillen tussen inkjetprinters en laserprinters

5 verschillen tussen inkjetprinters en laserprintersBij de aanschaf van een printer moet u rekening houden met verschillende factoren, zoals printsnelheid, verbindingsmogelijkheden en nog veel meer opties. Maar de eerste keuze die u moet maken is deze: inkjetprinter of laserprinter? Wat is precies het verschil tussen deze twee types printers? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke printer past het best bij u? Lees snel verder om de antwoorden te weten te komen.

1. Verschil in printtechniek

Het grootste verschil tussen inkjet- en laserprinters is de technologie die de printers gebruiken. De verschillende onderdelen van deze types printers en hun werkwijze wijken behoorlijk van elkaar af.

Zo werken inkjetprinters met inktcartridges, die gevuld zijn met vloeibare inkt. De spuitkanaaltjes in de printkop (van de cartridge of de printer) spuiten de inkt op het papier om de gewenste letters en lijnen te creëren. Laserprinters daarentegen, maken gebruik van toners, welke gevuld zijn met tonerpoeder. Dit poeder wordt met de hulp van statische elektriciteit door de drum exact op de juiste plekken op het papier aangebracht. Door middel van warmte en druk van de fuser wordt het tonerpoeder vervolgens aan het papier gehecht.

2. Verschil tussen teksten en afbeeldingen

Wil u vooral teksten printen of bent u juist op zoek naar een printer om foto’s en afbeeldingen af te drukken? Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen de kwaliteit van tekstuele afdrukken en fotoafdrukken die deze inkjetprinters en laserprinters leveren.

Een inkjetprinter is een echte uitblinker als het aankomt op afbeeldingen. Dit type printer bevat meestal ruimte voor het plaatsen van vier verschillende kleuren inktcartridges: zwart, cyaan, magenta en geel. Met deze kleuren kan de printer de juiste kleurtinten op papier zetten. Maar sommige inkjetprinters bieden ruimte voor nog meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld cartridges met de kleuren grijs, matzwart of rood. Hierdoor kan u een nog betere kleurweergave realiseren. Dit type inkjetprinter is dus uitstekend geschikt om gedetailleerde foto’s van professionele kwaliteit af te drukken.

Een laserprinter is minder geschikt voor het printen van foto’s. Op een paar uitzonderingen na kunnen laserprinters niet met meer dan vier kleuren werken, in tegenstelling tot meerdere inkjetmodellen die dit wel kunnen. Vaak is de afdrukresolutie van laserprinters ook lager dan bij inkjetprinters het geval is. Dit betekent dat de kracht van dit type printer absoluut bij het printen van teksten ligt. De letters van documenten komen haarscherp tevoorschijn, waardoor verslagen en rapporten duidelijk en gemakkelijk leesbaar zijn. Ideaal voor gebruik op kantoor of in uw eigen thuiskantoor.

3. Verschil in kleurmogelijkheden

Niet elk type printer heeft dezelfde mogelijkheden op het gebied van kleurenafdrukken. Het is daarom belangrijk om voor de aanschaf van een printer te bedenken of u kleuren wil kunnen printen of dat u met alleen zwart-witafdrukken prima uit de voeten kan.

Met inkjetprinters kan u altijd zowel zwart-witprints als kleurenafdrukken realiseren. Alle modellen hebben namelijk standaard deze optie. Bij laserprinters is dit niet het geval. U kan ervoor kiezen om een standaard zwart-witlaserprinter voor monochrome afdrukken te kiezen of een duurdere kleurenlaserprinter te nemen.

4. Verschil in afdrukcapaciteit

Het vierde verschil tussen inkjet- en laserprinters betreft het aantal pagina’s dat het apparaat kan afdrukken met één cartridge. We noemen dit de afdrukcapaciteit van een cartridge.

Zoals reeds eerder vermeld, werkt een inkjetprinter met inktcartridges, terwijl een laserprinter toners gebruikt. Over het algemeen heeft een toner een grotere capaciteit dan een inktcartridge. Dit betekent dat u met een toner langer kan printen voordat u het onderdeel hoeft te vervangen. Als u thuis grote volumes afdrukt of als u op zoek bent naar een nieuwe kantoorprinter, is een laserprinter dan ook een goede keuze.

5. Verschil in afdruksnelheid

Bent u gebaat bij een hoge afdruksnelheid? Deze specificatie verschilt per printermodel en het is dus niet met 100% zekerheid te stellen dat een inkjetprinter of een laserprinter sneller kan afdrukken. Toch geldt over het algemeen dat laserprinters, en dan vooral monochrome laserprinters, een hogere afdruksnelheid hebben. De printsnelheid van inkjetprinters ligt namelijk meestal tussen de 10 en 33 pagina’s per minuut, waar dit aantal bij laserprinters meestal varieert van 20 tot 40 pagina’s per minuut.

Inkjetprinter vs laserprinter: de beste keuze voor u

Door de bovenstaande vijf punten goed te bekijken en te bepalen wat u precies van een printer verwacht, kan u een weloverwogen keuze maken tussen een inkjetprinter en een laserprinter. Als u eenmaal een keuze gemaakt heeft, kan u gedetailleerder zoeken op onze vergelijkingspagina voor inkjetprinters of onze vergelijkingspagina voor laserprinters. Op deze pagina’s kan u de verschillende opties van printers vergelijken, zoals de aanwezigheid van een automatische documentinvoer of de mogelijkheid om dubbelzijdig af te drukken.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen of wil u meer hulp bij het kiezen van een printer? Onze klantendienst helpt u graag via telefoon of e-mail. Samen kan u dan uw gebruikersvoorkeuren doorlopen om tot het beste besluit te komen.
    Terug naar het blogoverzicht

Mogelijk ook interessant: