123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.be B.V.
Telefoon: +32 (0)9 39 64 123
Onze klantendienst
is ma-vrij geopend van
08.00 tot 22.00 uur
Meer dan 3,5 miljoen klanten! BeCommerce

Beste Webwinkel van België 2021

5 tips om duurzamer te printenWe gaan steeds duurzamer te werk. Niet alleen op kantoor, maar ook thuis wordt rekening gehouden met de natuur en het milieu. Het begrip ‘paperless office’ is voor veel bedrijven het nieuwe normaal. Hoewel veel bedrijven hun best doen om papierloos te werk te gaan, is de printer vaak nog onvermijdelijk. Probeer, zowel thuis als op kantoor, zo duurzaam mogelijk om te gaan met printen. Met de volgende 5 tips brengt u uw papier-, inkt- en energieverbruik omlaag:

1. Gebruik een zuinige printer

Vaak wordt hier niet bij stilgestaan, maar voordat u een printer koopt, is het goed om te kijken naar het energiegebruik. Bij de technische specificaties van de printer ziet u of u een zuinige printer heeft. Een minder zuinige printer kan goedkoper - en hierdoor aantrekkelijker - lijken, maar is in de praktijk duurder, doordat er niet zuinig met inkt en energie wordt omgegaan. Verbruik zo min mogelijk energie door de printer ’s avonds uit te zetten. Een andere energiezuinige optie is om, indien mogelijk, de stand-by stand in te schakelen. Maak het uzelf makkelijk door een printer aan te schaffen met automatische on/off functionaliteit. Deze printers schakelen zichzelf uit na een periode van inactiviteit. 

2. Kies voor een duurzaam lettertype

Het lettertype dat u gebruikt, is bepalend voor de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt. Een dikker lettertype zal meer inkt nodig hebben dan een dunner lettertype. Wanneer u veel pagina’s met tekst wil printen, heeft het lettertype al snel een grote invloed op het inktverbruik. De lettertypes Calibri, Verdana en Arial zijn de zuinigste van de standaard lettertypes die al op uw computer staan. Daarnaast is ook specifieke ecofont software verkrijgbaar. Deze lettertypes worden geprint met kleine gaatjes in de letters om inkt te besparen. Die gaatjes zijn zo klein, dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Ook worden overbodige afbeeldingen verwijderd, zodat u alleen de noodzakelijke tekst print.

3. Verminder uw papiergebruik

Bij economisch printen is de eerste vraag: is het echt nodig om deze pagina op papier te hebben? Print dus echt alleen wanneer u de documenten op papier nodig heeft. Wil u veel documenten afdrukken? Kijk dan of het mogelijk is om dubbelzijdig te printen. Dit bespaart sowieso al 50% van het papier. 
 

Naast besparen op papier, is het ook slim om te kiezen voor verantwoord printpapier. Gebruik duurzaam en gerecycleerd papier, voorzien van een keurmerk zoals bijvoorbeeld FSC, PEFC en Eco Logo. Het 123inkt kopieerpapier is voorzien van een FSC keurmerk, wat inhoudt dat voor dit papier alleen grondstoffen uit duurzaam beheerde bossen zijn gebruikt. 

4. Ga zuinig om met inktcartridges

Het gebruik van een duurzaam lettertype en de beslissing om enkel te printen wat noodzakelijk is, zorgt er al voor dat u minder inkt gebruikt. Daarnaast kan u ervoor kiezen om alleen zwart-wit afdrukken te maken, in plaats van kleurenafdrukken. Ook het verwijderen van niet noodzakelijke afbeeldingen uit een tekst voordat u deze print, bespaart al een hoop inkt. Onze 123inkt huismerk cartridges bevatten meer inkt dan originele cartridges. Hiermee kan u dus langer printen en produceert u minder afval.
 

Wanneer de inktcartridges leeg zijn, moet u ze vervangen. Maar wat te doen met de oude cartridges? Neem verantwoordelijkheid voor uw afval en recycleer de lege inktcartridges. De lege cartridges kan u kosteloos versturen met onze retourzakjes of verzendlabels. Voor het retourneren van de meeste inktcartridges krijgt u een vergoeding die u kan doneren aan een goed doel naar keuze of gebruiken als korting op uw volgende bestelling bij 123inkt. Kijk snel of uw type in aanmerking komt!

5. Creatief met papier

We kunnen ons goed voorstellen dat sommige documenten, zoals posters, flyers of hand-outs, geprint moeten worden. Ga hier op een leuke manier mee om, door deze bijvoorbeeld af te drukken op groeipapier. Dit is gerecycleerd papier dat voorzien is van bloemzaadjes. Wanneer het document niet meer nodig is, kan men het planten met mooie bloemen of kruiden als resultaat. 
 

Om zo duurzaam mogelijk te werken, adviseren wij om zoveel mogelijk documenten digitaal te bekijken. Indien u toch moet printen, denk dan terug aan deze 5 tips. Het lijken kleine stappen naar duurzaamheid, maar wanneer we allemaal met kleine stappen beginnen, dan kunnen we samen een groot verschil maken!
 

Terug naar het blogoverzicht
 

Mogelijk ook interessant:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 21% btw)
Laagsteprijsgarantie!