123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo meer dan 4 miljoen klanten! BeCommerce

Beste Webwinkel van België

Nu ook de goedkoopste kantoorbenodigdheden

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Boeken kaften

boeken kaften

Een nieuw schooljaar staat voor de deur en dat betekent: nieuwe boeken! Wist u dat een leerling per jaar gemiddeld twaalf nieuwe boeken heeft? Door boeken te kaften, beschermt u ze tegen beschadigingen. Bovendien kan u de boeken later makkelijker doorverkopen. Wij leggen drie manieren uit om boeken te kaften. Volg het stappenplan en ga zelf aan de slag.

Boek kaften met papier

De eerste methode is boeken kaften met papier: dit is de ‘traditionele’ manier. Kaften met papier biedt veel creatieve mogelijkheden, omdat u met verschillende papiersoorten kan kaften. Daarnaast is papier makkelijk te versieren met bijvoorbeeld gekleurd plakband en opvallende stickers. Hierdoor personaliseert u het boek helemaal naar uw smaak. Wij geven voorbeelden van kaftpapiersoorten en leggen stap voor stap uit hoe u kaft met papier.

Stap 1: Kies de papieren boekenkaft

Bepaal met welk papier u de boeken wil kaften. Er zijn verschillende papiersoorten om dit mee te doen. Wie weet heeft u al één van onderstaande opties in huis liggen:
  • Papier op rol
    Dit papier is specifiek ontwikkeld om boeken mee te kaften. Het is sterk en beschermt boeken goed tegen slijtage en vuil.
  • Krantenpapier
    Krantenpapier is een alternatieve en creatieve manier om boeken mee te kaften. Het is minder sterk dan kaftpapier, dus u zal minstens drie lagen strak om het boek heen moeten kaften.
  • Papieren en plastic zakjes
    Papier en plastic zakjes zijn stevig en een manier om goedkoop boeken te kaften. Het nadeel is dat u een beperkte keuze heeft in kaftpapier naar uw smaak.
  • Landkaarten
    Landkaarten bieden een matige bescherming. Daarnaast is kaften met landkaarten een relatief dure methode. Wel kan de kaft goed dienen als spiekbriefje voor het vak aardrijkskunde. Lees ook ons artikel ‘Aardrijkskunde oefenen’.

Stap 2: Zo werkt het boeken kaften

Is het papier gekozen? Dan volgt u onderstaande stappen voor het kaften van uw boeken.
  1. Knip het papier op maat
    Leg het boek opengevouwen op het papier. Positioneer het boek zo dat er 5 cm papier uitsteekt aan alle kanten (links, rechts, boven en onder). Knip het papier af.
     
  2. Vouw en plak de randen
    Maak in het midden van het kaftpapier een vouw. Leg het boek vervolgens op de vouwlijn en teken lijnen langs de boven- en onderkant. Knip daarna schuine stroken richting het midden van de getekende lijnen. Begin breed en eindig net zo smal als de breedte van de boekrug. Vouw de stroken naar binnen: deze komen onder het boek te liggen. Leg het boek op het papier en zorg dat de boekrug de vouwlijn raakt. Vouw nu alle randen en hoeken naar binnen en plak ze aan elkaar vast met plakband. Verstevig de hoeken met plakband.

    Let op: zorg ervoor dat u de kaft op de voor- of achterkant van het boek pas vastplakt, zodra het boek dichtgeklapt voor u ligt. Zo zorgt u ervoor dat het kaftpapier ook ruim genoeg ingemeten is voor als het boek dichtgeklapt is.
     
  3. Geef met een etiket de boekinhoud aan
    Kleef als laatste een etiket op de voorkant van het gekafte boek. Op het etiket beschrijft u de inhoud. Hierdoor ziet u makkelijk welk boek het is. De inhoud verduidelijkt u nog beter door een label op de boekrug te plakken met een lettertang. Zo neemt u meteen het juiste boek van de boekenstapel.

    Daarnaast kan u het gekafte boek personaliseren met washi tape, stickers en andere decoratie. Dit heeft als voordeel dat u makkelijker het juiste boek herkent. U kan ook verschillende soorten boeken groeperen. Exacte vakken krijgen blauwe stickers, talenboeken krijgen rode stickers en ga zo maar door.

Rekbare boekenkaften

De tweede en makkelijkste methode is kaften met rekbare boekenkaften. Dit zijn kant-en-klare kaften. Het grote voordeel is dat u snel klaar bent, omdat u papier niet op maat hoeft te knippen en te plakken. Nog een voordeel is dat u rekbare kaften het volgende schooljaar kan hergebruiken. In onze webshop vindt u rekbare boekenkaften in allerlei stijlen op A4- en A5-formaat. Weet u niet welke maat u nodig heeft? Meet de boeken dan op en houd de volgende afmetingen aan:
  • Rekbare boekenkaft A4: voor boeken met een formaat van 21 x 29,7 cm.
  • Rekbare boekenkaft A5: voor boeken met een formaat van 14,8 x 21 cm.
Het rekbare kaftpapier trekt u om het boek heen en beplakt u met een etiket voor rekbare kaften.
 

Boek kaften met kaftfolie

De derde manier is om boeken te kaften met kaftfolie oftewel boeklon. Dit is vooral populair onder studenten in het middelbaar onderwijs. Boeken schaffen zij zelf aan en verkopen ze weer door aan het eind van het schooljaar. Daarom is het handig om boeken met kaftfolie te beschermen tegen beschadigingen: zo behoudt het boek zijn waarde.

Stap 1: Knip het papier af

Rol het transparante kaftpapier uit en leg het boek opengeslagen in het midden. Houd drie vierkantjes over aan alle kanten (3 cm) en knip het papier af. In het midden van het opengevouwen boek, knipt u twee inhammen tot de boekrand. Daarna knipt u alle hoeken schuin van de kant af.

Stap 2: Vouw de boekfolie om het boek heen

Haal nu het papier van de plakfolie en leg het boek erop. De uitstekende randen vouwt u naar de binnenkant van het boek. Vervolgens plakt u de kaftfolie vast op alle plekken waar de folie elkaar raakt.

Veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig om boeken te kaften?

Voor kaften met papier heeft u kaftpapier, plakband, boeketiketten en een schaar nodig. Wil u het kaftpapier decoreren? Dan kan u ook washi tape en stickers kopen. Voor kaften met rekbaar kaftpapier heeft u alleen een elastische kaft en boeketiketten nodig.

Waar kan ik kaftpapier kopen?

Op 123inkt.be vindt u grote papierrollen in verschillende diktes om boeken mee te kaften. Daarnaast bestelt u ook andere benodigdheden om boeken mee te kaften, zoals boeketiketten, plakband, scharen, washi tape en stickers.

Wat is de snelste methode om boeken te kaften?

Met rekbaar kaftpapier. Het enige dat u hoeft te doen, is elastisch kaftpapier bestellen, dit om het boek schuiven en beplakken met een etiket. Alle benodigdheden vindt u op 123inkt.be.

Hoeveel boeken kan ik kaften met 1 papierrol?

Met één papierrol kaft u gemiddeld vijf tot acht boeken. Tel het aantal boeken dat u moet kaften en sla genoeg rollen in. Zo heeft u altijd genoeg papier.

Hoe kaft ik boeken met een slappe omslag?

Door te kaften met rekbaar kaftpapier en karton. U knipt het karton op dezelfde grootte als de voor- en achterkant van het boek. Vervolgens wikkelt u het boek met de stukken karton in het rekbare kaftpapier.

Wat is rekbaar kaftpapier?

Een boekenkaft die gemaakt is van textiel. Het textiel is elastisch, waardoor u de kaft makkelijk om het boek schuift. De elastische kaften hebben een A4- of A5-formaat.

Kan ik boeken kaften met cadeaupapier?

Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat cadeaupapier minder stevig is dan ‘origineel’ kaftpapier. Met plakband of washi tape kan u de hoeken verstevigen, waardoor de kans op scheuren kleiner wordt. U kan ook overwegen om de eerste laag te kaften met kaftpapier en de tweede laag met cadeaupapier.